Frischaufov dom na Okrešlju (1378 m)

Kot ste verjetno že izvedeli iz različnih medijev, je naše društvo pretekli teden doletela nova nesreča: Pogorel je Frischaufov dom na Okrešlju, naš drugi dom in priljubljena koča med planinci, alpinisti ter tudi turisti.

ess-pdc.jpg MGR_logo-pdc.jpg sli.pdc.jpg

 

 

 


Skoraj-ničenergijski objekt na pogorišču Frischaufovega doma

Gradnja nadomestnega planinskega doma na Okrešlju

Nadomestna gradnja objekta - planinskega doma na Okrešlju je trenutno najpomembnejši in najobsežnejši projekt Planinskega društva Celje Matica. Želja investitorja je, da novi objekt ekološko in energetsko predstavlja čim manjši vpliv na okolje in se kar najbolj zliva z naravnim okoljem Okrešlja. Zato je bil zasnovan s posebnim poudarkom na snovni in energetski učinkovitosti ter rabi obnovljivih virov (skoraj ničenergijski objekt).

Novi Frischaufov dom na Okrešlju bo moderna, sodobna in ekološko varčna koča, ki bo zadostila vsem novodobnim smernicam in trendom gradnje koč v Alpah. Projektant, podjetje Kultivator, je pri snovanju koče sledil osnovnemu vodilu, in sicer postaviti nov dom v amfiteater in zaobjeti pogled na mogočne gore, ki ga obkrožajo. Tako se vedutno odpira v nadstropju in prvi mansardi proti jugovzhodu, v drugi mansardi pa ulovi poglede proti Turski gori in Rinkam. Koča bo zgrajena iz kamna in lesa. Kamnito pritličje bo naslonjeno na skalnat rob terena in zlito z njim, kamnita baza pa se bo nadaljevala tudi v nadstropju in bo delovala kot hrbet za leseni, mehki del koče. V novi koči bo 48 ležišč, v jedilnici pa bo prostora za 60 ljudi, prav toliko tudi na letni terasi. V koči bo tudi večnamenski prostor, namenjen različnim dejavnostim in dogodkom.

Vrednost investicije znaša 861.066,86 EUR brez DDV.

Finančna sredstva za izdatke za investicijo bo zagotovil investitor iz lastnih sredstev, delno pa bo projekt financiran iz naslova Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi, in sicer v višini 300.000,00 EUR.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Lahko nam pomagate zgraditi nov dom z donacijo na TRR SI56 0400 1004 7078 066 odprt pri NKBM.

"Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil. Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res."
Planinsko društvo Celje Matica, predsednik Brane Povše

P.S.: Prejeli smo ogromno predlogov in komentarjev, da naj uredimo SMS donacije. SMS donacije so že v pripravi, vendar ne gre tako hitro. Ko bodo aktivne, vas bomo obvestili. Hvala vsem za dobre misli in vzpodbude!


Imenovan je po dr. Johannesu Frischaufu, raziskovalcu Kamniških Alp. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz. 2. avgusta 1908 je bila zgrajena nova. 21. septembra 1991 so odprli nov povečan in obnovljen dom

V kočo sta napeljani elektrika in voda, pozimi pa je koča tudi zmerno ogrevana. V bližini koče je tudi čistilna naprava. Ponudba hrane in pijačeje raznovrstna in cenovno ugodna. Koča je primerno opremljena (dve predavalnici - 20 do 30 ljudi) za izvedbo raznih tečajev, šol v naravi (pozimi in poleti), ipd. Prav tako vsako leto organiziramo kresovanje za 1. maj, mašo - Marijino vnebovzetje, kresno noč, kostanjev piknik in silvestrovanje. Vse informacije lahko dobite v društveni pisarni 03 492 48 50 ali direktno na koči 03 838 90 70.

Obiskovalcu Okrešlja se ni potrebno povzpeti na vrhove, sprehaja se lahko ure in ure po sami krnici, eni najlepših v naših Alpah. Na vse okoliške vrhove vodijo označene in dobro zavarovane planinske poti.  

 • Možic ali Menih (15 m visok) štrleča skala v grušču pod  steno Turske gore.
 • Veličastni, divje raztrgani Kotliči (sedlo med Brano in Tursko goro).
 • Turski žleb, ukleščen med visoke navpične stene Turske gore in Male Rinke.
 • Zaspani hrib, bivak v Dolu, Savinjsko in Jezersko sedlo. Malo odmaknjena Okno v Zabrložnici in Škaf .
 • Spominsko obeležje ponesrečenim gorskim reševalcem .
 • iz Logarske doline mimo slapa Rinke 1 ura ali po malo daljši Pastirski poti
 • iz Kamniške Bistrice preko Kamniškega sedla 4,30 ure
 • iz Kamniškega sedla preko Turske gore in skozi Turski žleb 5 ur
 • iz Jezerskega preko Savinjskega sedla 7 ur
 • iz Bele – Bad Vellach, (Železna Kapla 8 km) preko Savinjskega sedla 6 ur (pot je dodatno markirana z avstrijsko markacijo, prehod je dovoljen s planinsko legitimacijo)
 • prehod skozi Turski žleb k Cojzovi koči na Kokrskem sedlu 6 ur
 • prehod preko Mrzle gore v Matkov kot 7 ur
 • prehod (preko Kamniškega sedla) do Kocbekovega doma na Korošici 4,30 ure  

Fotogalerija