MARKACIJSKI ODSEK

POPRAVILO IN OBNOVA PLANINSKIH POTI


Zima 2003/2004 je  z obilico padavin povzročila veliko škode na  poteh, za katere skrbijo markacisti  Planinskega društva Celje – Matica.

Podori kamenja so poškodovali jeklenice na poti na Kamniško sedlo, skozi Turski žleb in na Mrzlo goro.

SKALA, KI JE UNIČILA POT IN BRV NA OKREŠELJ

Najhujše pa se je zgodilo 13. 7. 2004 na dan potresa v Posočju, čeprav že nekaj ur prej. Ogromna skala je tako rekoč odnesla del poti pred  brvjo nad slapom Rinka in uničila polovico brvi pod slapom. Sila je bila tolikšna, da jo je potisnilo za nekaj metrov po strugi.

Po obsegu je bila škoda tolikšna, da je markacisti matičnega društva niso mogli sami odpraviti.

POŠKODOVANA POT NA OKREŠELJ

Frischaufov dom na Okrešlju  je privlačna točka za izletnike, ki ga množično obiskujejo, nimajo pa primerne opreme. Nameščena je tabla, ki opozarja na padanje kamenja. Dne 24. 7. so jim na pomoč priskočili markacisti sosednjega Planinskega društva Grmada, Celje, s katerim tudi sicer zelo dobro sodelujejo. Popravili so pot na Kamniško sedlo, skozi Turski žleb in na novo nadelali in očistili pot proti Okrešlju.

Dne 14. 8 je  bila izvedena  akcija pregleda, popravila in  markiranja  poti na Ojstrico iz Robanovega kota po Kocbekovi poti. Ponovno bo na vrhu žig, katerega si vneti obiskovalci radi prisvojijo in s tem povzročajo slabo voljo pri onih,  ki morajo ponj  v Kocbekov dom na Korošici.

Manja Rajh