Katastrofa na Korošici

datum: 24.10.2017

kategorija: ostale novice

Nesrečnega petka 20.10.2017, se je oskrbnica doma vračala v dolino. Pri Mlinarjih je srečala prve obiskovalce našega doma, ki so prevzeli ključ zimske sobe. V večernih urah pa nas je doletela novica, da je Kocbekov dom na Korošici v plamenih. Po obvestilu na 112 je stekla akcija reševanja v enoti Kamnik. Prvi helikopter je ob 18.15 poletel s posadko reševalcev in gasilcev na ogled. Ob 19.30 so bili na mestu požara že gorski reševalci, policisti in gasilci. Ob 20.20 je bil, po ugotovitvi prisotnih, lepo obnovljen Kocbekov dom na Korošici zapisan NIČ-u.

 

 

 

Nesrečnega petka 20.10.2017, se je oskrbnica doma vračala v dolino. Pri Mlinarjih je srečala  prve obiskovalce našega doma, ki so prevzeli ključ zimske sobe.  V večernih urah pa nas je doletela novica, da je Kocbekov dom na Korošici v plamenih. Po obvestilu na 112 je stekla akcija reševanja v enoti Kamnik. Prvi helikopter je ob 18.15 poletel s posadko reševalcev in gasilcev na ogled. Ob 19.30 so bili na mestu požara že gorski reševalci, policisti in gasilci. Ob 20.20 je bil, po ugotovitvi prisotnih, lepo obnovljen Kocbekov dom na Korošici zapisan NIČ-u.

 

Naslednjega dne so se s prijaznostjo helikopterske enote SV popeljali na pogorišče naša dolgoletna oskrbnica doma Mojca in dva člana Upravnega odbora.

Ugotovitev: doma ni več, je samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino.

 

Pa ravno smo zaključili dvanajst letno obdobje 3. sanacije Kocbekovega doma. Izvedena je bila statična sanacija kamnitih sten, sanacija vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjava notranje opreme, preplesk celotnega doma, in pred tednom dni zaključili z montažo novih WC ter fotovoltajike. V tem obdobju je bilo vloženih nad 200.000 € ter številne prostovoljne ure naših članov. In v trenutku je nevešča in neuka roka uničila to celovito delo.

 

 

Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Vse akcije, ki se bodo odvijale na pogorišču, bodo vodene s strani našega društva in opravljane s pomočjo planincev in drugih ljubiteljev gorske narave, katerim se že vnaprej zahvaljujemo. Nazira se že prva akcija čiščenja pogorišča, saj ga absolutno ne moremo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno.

 

Po objavi o požaru v Kocbekovem domu v medijih, smo doživeli zelo širok odziv ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati. Zato smo pri A banki Celje odprli račun 051 0080 1595 8723, sklic 00 005 »prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici«.

 

Z široko podporo in racionalno rabo denarja smo prepričani, da bomo uspeli.

 

 

                                                                                                                      PD Celje-Matica