Kocbekov dom na Korošici (1803 m)

Kocbekov dom na Korošici (1803 m) je planinska postojanka, ki stoji v kotlini Korošice, pod južnim pobočjem Ojstrice. Imenovana je po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Imenovana je po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Prvotna koča, ki jo je postavilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo leta 1876, je leta 1881 pogorela. Leto kasneje so zgradili novo. Po prvi svetovni vojni je nemško kočo prevzela Savinjska podružnica SPD. V 30-ih letih 20. stoletja je bila večkrat obnovljena. Med drugo svetovno vojno je kočo zasegla nemška planinska organizacija, po vojni pa so jo prevzeli celjski planinci. V letih 1969 - 1973 je bila deležna večje prenove in dana v uporabo 16. septembra 1973.

Koča ima lastno elektriko, ki jo pridobivamo s pomočjo agregata in solarnih celic, ki so nameščene na strehi in vodo, ki se nateka v rezervoarje na dveh mestih. Ponudba nočitev , hrane in pijače je raznovrstna in cenovno ugodna. V neposredni bližini koče je dolina, ki je primerna za organizacijo raznovrstnih športnih prireditev prav tako pa je prostor primeren tudi za šole v naravi. V društvu se trudimo, da bi postojanka zaživela tudi kot center za turno smučanje v zimskem času. Vsako leto organiziramo v juniju Kocbekov pohod na Korošico in izvedemo tudi tradicionalni nogometni turnir. Vse informacije lahko dobite v društveni pisarni oz na tel.: 03 492 48 50 ali direktno na koči-041 380 176.

V zimskem času je zimskim pohodnikom in turnim smučarjem na voljo urejena zimska soba s plinskim gorilnikom, plinsko svetilko, posteljo in petrolejsko pečjo (za 5 oseb). Ključ zimske sobe se rezervira v PD Celje-Matica, dobi pa se pri kmetu Mlinarju, Podveža 44, Luče - Planinšek na Planici - (03 584 42 54), kjer morajo uporabniki pustiti osebni dokument in podpisati izjavo z varnostnimi navodili o pravilni in varni uporabi aparatov za ogrevanje in razsvetljavo. Plačilo 25 € dnevno (od dviga do vračila ključev) za enega do pet obiskovalcev (za vsako osebo nad 5, doplačilo 4 € na dan). Člani PD Celje - Matica imajo 50% popusta. Prosili bi tudi, da ob koncu uporabe sobe preverite stanje v zimski sobi in eventualne pomanjkljivosti sporočite kmetu Mlinarju ali pa PD Celje-Matica. Želimo vam prijetno bivanje v zimski sobi.

Fotogalerija